Kluski na śmietanie

4.47 (194 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i delikatne kluseczki. Można jeść je same, na słodko oprószone bułką tartą czy z mięsem

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana: 0.5 szklanki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - mąka zmiemniaczana: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski na śmietanie 1. Odmierzamy śmietanę 18%, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę i odrobinę mąki ziemniaczanej.
  • Kluski na śmietanie 2. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania lepkiej, ale nie klejącej się masy. Z powstałej masy na stolnicy formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane.
  • Kluski na śmietanie 3. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować