TORT FERRERO ROCHER Z FASOLI

4.5 (156 ocen)

Mocno czekoladowy tort bez dodatku mąki i cukru, w smaku przypominający powszechnie znane Ferrero Rocher. W smaku przepyszny- na pewno nie rozczarujecie się!

Składniki:

  • biszkopt:
    -1 puszka fasoli
    -3 jajka
    -4 łyżki kakao u mnie BIO
    -szczypta soli
    -łyżeczka sody
    -3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
    -1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
    -spora garść posiekanych orzechów do obsypania boku tortu

    krem Rocher:
    -1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (używamy tylko śmietanki)
    -400g kremu czekoladowego (przepis niżej)
    -30 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao

    krem czekoladowy
    -200g rodzynek
    -2 szklanki orzechów włoskich (u mnie od AGNEX)
    -40-50g kakao (4 łyżki) (u mnie BIO od AGNEX)
    -1/4 szklanki wody
    -3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
    -dzień prędzej orzechy i rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę
    -orzechy, rodzynki przekładamy do malaksera, dodajemy wodę i dokładnie blendujemy
    -dodajemy olej kokosowy, wsypujemy kakao i mieszamy

    polewa czekoladowa do tortu i kulek
    -70g czekolady gorzkiej min. 80% kakao
    -50 mleka kokosowego lub innego roślinnego
    -20g masła (ja użyłam klarowanego)

    praliny:
    -100g ugotowanej kaszy jaglanej
    -2 łyżki kakao
    -garść posiekanych orzechów
    -łyżka ksylitolu
    + polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ferrero rocher z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29tbynw 1. biszkopt:
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
    -białka jaja ubijamy na sztywną pianę
    -żółtka miksujemy z ksylitolem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
    -pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i dokładnie mieszamy
    -dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
    -pieczemy 40-45minut i studzimy
    -biszkopt będzie lekko zapadnięty i z małymi wgłębieniami- ja to wyrównałam nożem
    -biszkopt kroimy tak aby powstały 3 blaty

    krem:
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
    -z puszki wyjmujemy śmietankę i miksujemy na na bitą śmietanę
    -łączymy z kremem czekoladowym
    -dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach

    Kładziemy 1 blat biszkoptu, smarujemy kremem(ale nie całym). Przykrywamy kolejnym blatem, znowu smarujemy kremem i kładziemy ostatni blat biszkoptu
    -boki tortu smarujemy resztą kremu i obsypujemy orzechami włoskimi

    polewa czekoladowa:
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mleko
    -pod koniec delikatnie mieszamy i odstawiamy aby polewa zgęstniała i wystygła
    -polewamy tort i zostawiamy trochę do pralin

    praliny:
    -kaszę jaglaną blendujemy na gęsty krem
    -dodajemy kakao, ksylitol i zagniatamy
    -formujemy małe kulki
    -obtaczamy w czekoladzie i orzechach
    -układamy na torcie

    Tort wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować