Mocno czekoladowy tort bez dodatku mąki i cukru, w smaku przypominający powszechnie znane Ferrero Rocher. W smaku przepyszny- na pewno nie rozczarujecie się!
Składniki:
biszkopt:
-1 puszka fasoli
-3 jajka
-4 łyżki kakao u mnie BIO
-szczypta soli
-łyżeczka sody
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-spora garść posiekanych orzechów do obsypania boku tortu
krem Rocher:
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (używamy tylko śmietanki)
-400g kremu czekoladowego (przepis niżej)
-30 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao
krem czekoladowy
-200g rodzynek
-2 szklanki orzechów włoskich (u mnie od AGNEX)
-40-50g kakao (4 łyżki) (u mnie BIO od AGNEX)
-1/4 szklanki wody
-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-dzień prędzej orzechy i rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-orzechy, rodzynki przekładamy do malaksera, dodajemy wodę i dokładnie blendujemy
-dodajemy olej kokosowy, wsypujemy kakao i mieszamy
polewa czekoladowa do tortu i kulek
-70g czekolady gorzkiej min. 80% kakao
-50 mleka kokosowego lub innego roślinnego
-20g masła (ja użyłam klarowanego)
Tort ferrero rocher z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy z ksylitolem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i dokładnie mieszamy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt będzie lekko zapadnięty i z małymi wgłębieniami- ja to wyrównałam nożem
-biszkopt kroimy tak aby powstały 3 blaty
krem:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-z puszki wyjmujemy śmietankę i miksujemy na na bitą śmietanę
-łączymy z kremem czekoladowym
-dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach
Kładziemy 1 blat biszkoptu, smarujemy kremem(ale nie całym). Przykrywamy kolejnym blatem, znowu smarujemy kremem i kładziemy ostatni blat biszkoptu
-boki tortu smarujemy resztą kremu i obsypujemy orzechami włoskimi
polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mleko
-pod koniec delikatnie mieszamy i odstawiamy aby polewa zgęstniała i wystygła
-polewamy tort i zostawiamy trochę do pralin
praliny:
-kaszę jaglaną blendujemy na gęsty krem
-dodajemy kakao, ksylitol i zagniatamy
-formujemy małe kulki
-obtaczamy w czekoladzie i orzechach
-układamy na torcie
Komentarze