Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad

4.49 (166 ocen)

  • 3 godz.

Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:).

  • 3 godz.

Składniki:


  • Składniki:

    1 kg łopatki wieprzowej
    1 kg młodych ziemniaków
    1 mała młoda kapusta
    1/2 pęczka koperku
    100 g boczku wędzonego
    2 łyżki mąki pszennej
    majeranek
    sól gruboziarnista
    pieprz czarny świeżo mielony
    ewentualnie 3 suszone grzyby
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.

    2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.

    3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.

    4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.

    5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.

    6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Młoda kapusta Ziemniaki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować