Sernik kaszubski najlepszy

4.49 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma świąt bez sernika. na ten deser zawsze się czeka. Kremowy, delikatny o gładkiej strukturze. Bezglutenowy. Sam ser, jaja, masło i mączyste ziemniaki. Pycha.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie
    1 kostka masła 82%
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    6 jaj
    3 duże ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik kaszubski najlepszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, biła lub gorzką czekoladą.

Porady

Mój sernik ucierałam drewnianą pałką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować