Nie ma świąt bez sernika. na ten deser zawsze się czeka. Kremowy, delikatny o gładkiej strukturze. Bezglutenowy. Sam ser, jaja, masło i mączyste ziemniaki. Pycha.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie
1 kostka masła 82%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jaj
3 duże ziemniaki
Sernik kaszubski najlepszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, biła lub gorzką czekoladą.
Komentarze