Kaszotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby oczyść i opłucz, a mrożone wyłóż na sito, aby się rozmroziły. Następnie duże pokrój w mniejsze kawałki, małe mogą pozostać w całości.
Szalotkę obierz, pokrój w kostkę i oprósz solą.
Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj szalotkę i na małym ogniu smaż aż zmięknie.
Dołóż grzyby i suchą kaszę, zwiększ moc palnika i smaż 3-4 minuty. Wlej 1 szklankę bulionu, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn się wchłonie, wlej kolejną szklankę bulionu, a następnie czynności powtórz.
Gotuj do miękkości kaszy, w razie potrzeby podlej wodą.
Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem, a na talerzach obficie posyp natką pietruszki.
Komentarze