Kaszotto z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste kaszotto z kaszą pęczak i leśnymi grzybami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych
    po 2 łyżki masła i oleju
    2 szalotki (można zastąpić zwykłą cebulą)
    250 g kaszy pęczak
    3 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kaszotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzyby oczyść i opłucz, a mrożone wyłóż na sito, aby się rozmroziły. Następnie duże pokrój w mniejsze kawałki, małe mogą pozostać w całości.
    Szalotkę obierz, pokrój w kostkę i oprósz solą.
    Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj szalotkę i na małym ogniu smaż aż zmięknie.
    Dołóż grzyby i suchą kaszę, zwiększ moc palnika i smaż 3-4 minuty. Wlej 1 szklankę bulionu, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn się wchłonie, wlej kolejną szklankę bulionu, a następnie czynności powtórz.
    Gotuj do miękkości kaszy, w razie potrzeby podlej wodą.
    Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem, a na talerzach obficie posyp natką pietruszki.

Porady

Można wykorzystać inną kaszę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować