Karp wędzony

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię wędkować. Znam wiele sposobów przyrządzania ryb.

Składniki:

  • ok. 2-kg karp
    sok z mandarynki
    sok z cytryny
    papryka chili
    czerwona papryka
    zielona papryka
    2 ząbki czosnku
    cebula
    olej
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    2 dag przyprawy do grilla
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Karp wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka: papryki oraz cebulę kroimy w małą kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy z 2 łyżeczkami oleju. Osączamy.
  • 2. Marynata: czosnek miażdżymy i mieszamy z sokami. Doprawiamy przyprawą do grilla i mieloną papryką. Mieszamy z 1/2 szkl. oleju.
  • 3. Karpia sprawiamy, nacinamy w kratkę na głębokość 3 mm. Solimy i nacieramy marynatą. Chłodzimy 20 minut. Następnie faszerujemy sałatką i wkładamy do formy do grillowania ryb. Wędzimy na olchowym drewnie ok. godziny (nie dopuszczamy do powstania ognia), odwracając rybę co 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować