Lubię wędkować. Znam wiele sposobów przyrządzania ryb.
Składniki:
ok. 2-kg karp
sok z mandarynki
sok z cytryny
papryka chili
czerwona papryka
zielona papryka
2 ząbki czosnku
cebula
olej
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 dag przyprawy do grilla
sól, pieprz
1.Sałatka: papryki oraz cebulę kroimy w małą kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy z 2 łyżeczkami oleju. Osączamy.
2.Marynata: czosnek miażdżymy i mieszamy z sokami. Doprawiamy przyprawą do grilla i mieloną papryką. Mieszamy z 1/2 szkl. oleju.
3.Karpia sprawiamy, nacinamy w kratkę na głębokość 3 mm. Solimy i nacieramy marynatą. Chłodzimy 20 minut. Następnie faszerujemy sałatką i wkładamy do formy do grillowania ryb. Wędzimy na olchowym drewnie ok. godziny (nie dopuszczamy do powstania ognia), odwracając rybę co 10-15 minut.
Komentarze