Spaghetti na soku pomidorowym

4.49 (194 ocen)

  • 30 min

Postanowiłam nieco zaryzykować i zamiast pomidorów dodać do spaghetti sok pomidorowy. Wyszło bardzo smaczne. Danie idealne dla zapracowanych, przygotowuje się je ekspresowo :)

  • 30 min

Składniki:

  • -3/4 kg mięsa mielonego
    -0,7 l soku pomidorowego
    -1 opakowanie makaronu spaghetti
    -2 ząbki czosnku
    -2 cebule
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -2 łyżeczki mąki
    -1/2 szklanki wody
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżka masła klarowanego
    -szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Spaghetti

Spaghetti na soku pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto. Wrzucamy mięso i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. W czasie gdy mięso się smaży wstawiamy wodę na makaron (z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju)
  • 3. Podsmażone mięso zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat. Dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  • 4. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  • 5. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Odcedzony makaron polewamy sosem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować