Nie wyobrażam sobie Świąt bez takiej kapusty. Ważne jest to, że smakuje wyśmienicie nie tylko 24 grudnia. Kapustę można podać jako osobne danie, może też posłużyć jako farsz do pierogów lub kapuśniaczków.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
1 marchewka
2 liście laurowe
15-20 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek)
Ziele angielskie - kilka sztuk
Cukier, sól
Kapusta ze śliwkami kalifornijskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy i odsączamy na sicie, szatkujemy. Cebulę kroimy w talarki, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, a w razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec doprawiamy solą i cukrem.
Komentarze