Tort makowy ze śliwkami kalifornijskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makowe blaty: Mak sparzyć, ostudzić i dwa razy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Powoli dodawać mak, następnie grysik i proszek do pieczenia. Do całości wsypać starte na grubych oczkach jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać ubita wcześniej pianę. Również wymieszać łyżką.
Przelać do formy 36x24cm. Piec około 30 min w 180°C.
W ten sposób trzeba upiec 4 blaty.
2.Masa: Dzień wcześniej śliwki namoczyć w alkoholu. Pozostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i pokroić z kosteczkę.
Część mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z budyniami, mąką , żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić.
Utrzeć masło. Dodawać do niego budyń. Na koniec dołożyć nutellę ( Część masy jeszcze bez śliwek można sobie zostawić do dekoracji). Do gotowej masy dodajemy alkohol (można wykorzystać ten w którym moczyły się śliwki) oraz pokrojone śliwki. Masę ze śliwkami łączymy już łyżką.
Komentarze