Placek ze śliwkami jest moim ulubionym ciastem.zawsze kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak ciasto to jest idealne na każdą okazję i okoliczność.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Biszkopt ciemny
jajka 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
Placek z kalifornijskimi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać, jeżeli cukier się rozpuści dodać żółtka, ciągle ubijając. Pod koniec dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min, aż biszkopt odstanie od ścianek blaszki.
2.Masa: Zagotować szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę i przestudzić. Jeżeli budyń będzie zimny wówczas utrzeć kostkę masła na puszysta masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.
3.Masę wyłożyć na biszkopt. Śliwki pokroić w drobniutką kosteczkę i ułożyć równomiernie na masę.
4.W garnku, lub na łaźni wodnej roztopić wszystkie rodzaje czekolady dodając mleko. Jeżeli czekolada się rozpuści wówczas odstawić ją na chwilkę do przestygnięcia. Letnią czekoladę wylać na śliwki. Można użyć również 4 tabliczki czekolady mlecznej.
Komentarze