Czerwona kapusta ze śliwkami

4.48 (196 ocen)

Pyszny dodatek do mięsa w sosie lub kotletów mielonych

Składniki:

  • 25 dag czerwonej kapusty
    mała cebulka
    łyżka oleju
    2 duże dojrzałe śliwki
    1/2 kwaśnego jabłka
    2 suszone śliwki kalifornijskie
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jarzynka

Czerwona kapusta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrałam, drobno pokroiłam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju do momentu, aż zaczęła się rumienić.
    Kapustę drobno pokroiłam, dodałam do cebuli.
    Śliwki pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do kapusty.
    Lekko posoliłam, podlałam niewielką ilością wody.
    Dodałam obrane ze skórki, drobno pokrojone jabłko (bez pestek) i jeszcze drobniej pokrojone śliwki kalifornijskie.
  • 2. Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Od czasu do czasu przemieszałam sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował i w razie potrzeby podlewałam wodą.
  • 3. Pod koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze solą. Kapusta nie wymagała zakwaszania i dosładzania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować