Czerwona kapusta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrałam, drobno pokroiłam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju do momentu, aż zaczęła się rumienić.
Kapustę drobno pokroiłam, dodałam do cebuli.
Śliwki pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do kapusty.
Lekko posoliłam, podlałam niewielką ilością wody.
Dodałam obrane ze skórki, drobno pokrojone jabłko (bez pestek) i jeszcze drobniej pokrojone śliwki kalifornijskie.
2.Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Od czasu do czasu przemieszałam sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował i w razie potrzeby podlewałam wodą.
3.Pod koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze solą. Kapusta nie wymagała zakwaszania i dosładzania.
Komentarze