Placki ziemniaczane

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Idealne placki robi mój mąż - mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pyszne. A do nich ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo sos.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ziemniaki używając drobniejszej tarki, grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków; można połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych). Ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską i odsączyć nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlać do osobnej miseczki.
    Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Natomiast z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlać powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Skrobie ziemniaczaną, która pozostało dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
    Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować