1.Wołowinę oczyscić, opłukać , osuszyć i pokroić na grube plastry, skropić je delikatnie wódeczką. ja często polewam wisniówką ale można i czystą wódką.
Po 30 minutach mięsko pokroić w kostkę jak na gulasz, oprószyć swieżo zmielonym kolorowym pieprzem , przyprawa uniwersalna.
Przygotować marynatę:połączyć 6 łyżek oliwy, 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkiego,
2 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę, i wymieszać dokładnie z mięsem.
Włożyć do zamykanego pojemnika,staram się ,aby mięso było lekko przykryte marynatą. W miarę potrzeby dolewam wina i oliwy.Zamykam pojemnik i do lodówki na 1-3 doby. Poobracać mięsko kilka razy.
Następnie mięso obsmażamy na rumiano ale partiami, mięsko w trakcie obsmażania oprószam delikatnie mąką wprost na patelni.
Obsmażone partie zdejmuję z tłuszczu i smażę następne aż do wyczerpania.
W tym czasie w głębokim rondlu zeszklić cebule na oleju z masłem.
Kiedy cebula się zeszkli dorzucić 5 ząbków czosnku sprasowanego, zeszklić ale go nie przypalić, dodać odrobinę przyprawy uniwersalnej,obsmażone mięso oraz marynatę z mięsa.
Dodać także pokrojone w drobną kostkę warzywa: kawałek pora białego, pietruszkę, marchewkę, seler korzenny, selera naciowy
Dodać ziele ang., pokruszone listki laurowe, wlać trochę wina i dusić do miękkosci na bardzo małym ogniu.
W tym czasie przesmażyć pieczarki na oleju z masełkiem, dodać papryki pokrojone w grubszą kostkę ,lekko przesmażyć, pod koniec dodać ,ale nie jest to konieczne, osączoną puszkę czerwonej fasoli,dosypuję koperek lub natkę pietruszki, doprawiam pieprzem, przyprawą uniwersalną i odrobiną wina.
Kiedy mięso zacznie mięknąć dodać pieczarki z papryką, wymieszać.
Dodać pomidory z puszki i 2-3 łyżeczki przyprawy do gulaszu. Poddusić i doprawić wg własnego smaku.
Komentarze