GULASZ WOŁOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pożywny i smaczniutki

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,60 kg wołowiny bez kosci
    Wódka lub wisniówka
    Pieprz kolorowy swieżo zmielony
    przyprawa uniwersalna
    Marynata:
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkie
    2 łyżki sosu sojowego
    3 -4ząbki czosnku
    Oraz:
    Mąka do oprószenia mięsa
    2-3 cebule
    5 ząbków czosnku
    Kawałek pora białego
    1 pietruszka
    2 marchewki
    Kawałek selera
    2 łodygi selera naciowego
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    ¼ szklanki wina
    Ok. 20- 30 dag pieczarek
    4 czerwone papryki lub po 2szt ,czerwone i żółte
    Koperek
    Ew puszka czerwonej fasoli, czasami pomijam.
    1 torebka kaszy jęczmiennej lub gryczanej, ugotować z dodatkiem masła i przyprawy uniwersalnej
    1 puszka krojonych pomidorów
    Pieprz, przyprawa do gulaszu,sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę oczyscić, opłukać , osuszyć i pokroić na grube plastry, skropić je delikatnie wódeczką. ja często polewam wisniówką ale można i czystą wódką.
    Po 30 minutach mięsko pokroić w kostkę jak na gulasz, oprószyć swieżo zmielonym kolorowym pieprzem , przyprawa uniwersalna.
    Przygotować marynatę:połączyć 6 łyżek oliwy, 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkiego,
    2 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę, i wymieszać dokładnie z mięsem.
    Włożyć do zamykanego pojemnika,staram się ,aby mięso było lekko przykryte marynatą. W miarę potrzeby dolewam wina i oliwy.Zamykam pojemnik i do lodówki na 1-3 doby. Poobracać mięsko kilka razy.
    Następnie mięso obsmażamy na rumiano ale partiami, mięsko w trakcie obsmażania oprószam delikatnie mąką wprost na patelni.
    Obsmażone partie zdejmuję z tłuszczu i smażę następne aż do wyczerpania.
    W tym czasie w głębokim rondlu zeszklić cebule na oleju z masłem.
    Kiedy cebula się zeszkli dorzucić 5 ząbków czosnku sprasowanego, zeszklić ale go nie przypalić, dodać odrobinę przyprawy uniwersalnej,obsmażone mięso oraz marynatę z mięsa.
    Dodać także pokrojone w drobną kostkę warzywa: kawałek pora białego, pietruszkę, marchewkę, seler korzenny, selera naciowy
    Dodać ziele ang., pokruszone listki laurowe, wlać trochę wina i dusić do miękkosci na bardzo małym ogniu.
    W tym czasie przesmażyć pieczarki na oleju z masełkiem, dodać papryki pokrojone w grubszą kostkę ,lekko przesmażyć, pod koniec dodać ,ale nie jest to konieczne, osączoną puszkę czerwonej fasoli,dosypuję koperek lub natkę pietruszki, doprawiam pieprzem, przyprawą uniwersalną i odrobiną wina.
    Kiedy mięso zacznie mięknąć dodać pieczarki z papryką, wymieszać.
    Dodać pomidory z puszki i 2-3 łyżeczki przyprawy do gulaszu. Poddusić i doprawić wg własnego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować