Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

To pyszny gulasz jakich wiele, dodałam do niego akyrat to, co zalegało w lodówce. To świetny sposób na zużycie warzyw które już nie wyglądają świeżo. Dodatkowo gulasz podałam w garnku z ciasta kruchego. Wygląda bardzo efektownie na stole, nie pozostanie niezauważony.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na gulasz;
    700 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
    20 dag pieczarek
    1 marchewka
    1 cebula
    listki laurowe, ziele angielskie ( po 3 szt)
    2 łyżki mąki pszennej
    1 papryka czerwona
    2 kiszone ogórki
    3 łyżki oleju
    3 pomidory
    sól i pieprz do smaku

    Garnek z ciasta.
    Składniki;
    50 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    około 7 łyżek wody
    1 jajko do posmarowania ciasta
    pół łyzeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gulaszu;
    Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w średnią kostkę. Oprószamy pieprzem i solą.. Posypujemy mąka, tak aby mięso było nią pokryte. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smazymy z każdej strony. Dodajemy pocięta cebulę w piórka, chwilę smażymy. Następnie dolewamy pół szklanki wody, obraną i pokrojoną marchew, przyprawy i gotujemy na małym ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, paprykę i ogórki w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, pomidory i ogórki kiszone. Dolewamy po odrobinie wody jesli jest taka potrzeba, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
    Doprawiamy do smaku.

    Przygotowanie garnka;
    Z mąki, masła i wody z dodatkiem soli zagniatamy elastyczne ciasto. Można go schłodzic w lodówce około pół godziny. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 16 cm. Najpierw wykładamy dno tortownicy, ciasto rozwałkowujemy dość grubo, aby garnek nam sie nie rozpadł podczas serwowania dania. Następnie wylepiamy tez boki. Dokładnie sklejamy aby nie było prześwitów. Tortownice wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki. w tym czasie robimy pokrywkę. Wykrawamy koło o takiej średnicy jak garnek. z pozostałego ciasta robimy ozdoby i uszy garnka. Pokrywkę układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładamy na chwile do lodówki aby ciasto się schłodziło i nie rozpłynęło podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200C i pieczemy garnek wraz z pokrywka aż się zezłoca. Dno garnka można obciążyć kulkami ceramicznymi. Po upieczeniu ciasto studzimy. Do garnka wkładamy gulasz, podajemy.
    Garnek jak najbardziej jest zjadliwy.

Porady

Ciasto na garnek najlepiej przygotować dzień wczesniej i chłodzić całą noc w lodówce. Tortownicy abslutnie nie smarujemy bo ciasto się ześlizgnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować