Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i jogurt. Wszystko mieszamy, porcjami dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką. Następnie z ciasta odlewamy 1/3 i do tej mniejszej części dodajemy kakao, jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę jogurtu lub mleka. Mieszamy.
Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem. Na dno wylewamy połowę jasnego ciasta, na nie wykładamy kleksy ciasta ciemnego. Rabarbar myjemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Wysypujemy na ciasto ciemne. Posypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto jasne. Nie będzie go za dużo więc możemy kłaść go punktowo.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą, tworząc mokry piasek. Posypujemy po wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika do temp. 180 - 175C i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Około 35- 40 min.
Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem
Komentarze