Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kwaśny rabarbar, słodka kruszonka współgra ze sobą idealnie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    250 ml naturalnego jogurtu
    3 jajka
    150 ml oleju
    2 łyżeczki skórki cytrynowej
    3/4 szkl. cukru trzcinowego
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1łyżka kakao
    ok 50 dag rabarbaru
    4 łyżki płatków migdałowych

    kruszonka;
    1/4 szkl cukru
    40 g masła
    pół szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i jogurt. Wszystko mieszamy, porcjami dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką. Następnie z ciasta odlewamy 1/3 i do tej mniejszej części dodajemy kakao, jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę jogurtu lub mleka. Mieszamy.
    Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem. Na dno wylewamy połowę jasnego ciasta, na nie wykładamy kleksy ciasta ciemnego. Rabarbar myjemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Wysypujemy na ciasto ciemne. Posypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto jasne. Nie będzie go za dużo więc możemy kłaść go punktowo.
    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą, tworząc mokry piasek. Posypujemy po wierzchu ciasta.
    Wstawiamy do piekarnika do temp. 180 - 175C i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Około 35- 40 min.
    Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Migdały Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować