To inne wydanie tradycyjnych pierniczków. Smakują wyjątkowo. Polecam.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
30 dag mąki pszennej
10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
ok. 70 dag jagód (mogą być mrożone)
ok. 5 łyżek cukru
Nadziewane pierniczki musem jagodowym w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła.
Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu. Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.
Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dżem jagodowy:
Jagody przełożyć do garnka, nie trzeba rozmrażać, wsypać cukier, jednak sprawdzać jego ilość, nie każdy lubi słodkie. Gotować do czasu aż woda wyparuje a masa będzie gęsta. Nadziewać pierniczki. Pierniczki po ostudzeniu pędzelkiem smarować rozpuszczoną czekolada.
Komentarze