dlugo eksperymentowalam ze strogonowem..metoda prob i bledow osiagnelam te wersje,ktora nam smakuje najbardziej,mimo,ze moze mocno odbiega od oryginalu.zachecam do sprobowania mimo to:)
2 godz.
Składniki:
na 4-6osob
1) 400g karkowki,pokrojonej w mala kostke
2) 2 duze czerwone papryki,w duza kostke
3) 2 duze cebule,w kostke
4) 100g koncentratu pomidorowego
5) ok litr bulionu wolowego
6) slodka,ostra papryka,czosnek granulowany,pieprz,sol do smaku
7) ok 200ml tlustej kwasnej smietany (np creme fraiche)
8)400g pieczarek
9) 2-3lyzki zwyklej maki
Strogonow a la scarycanary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)mieso kroimy w kostke,nastepnie obtaczamy w duzej ilosci ostrej,slodkiej papryki,soli,pieprzu oraz mace.dokladnie obtaczamy mieso,tak by bylo rowno pokryte,i wykladamy do goracego garnka,rumieniac je mocno.
2) po zrumienieniu,wykladamy mieso i odstawiamy na bok, a na tym samym tluszczu pelnym smaku-rumienimy cebule,papryke i pieczarki az nabiora odrobine koloru i zaczna puszczac sok.
3)kiedy warzywa zaczna puszczac sok,wkladamy mieso zpowrotem do garnka,dodajemy bulion i koncentrat..nastepnie gotujemy do pelnej miekkosci miesa oraz zredukowania i zageszczenia sie sosu(maka na miesie oraz papryka ktora sie rozpadnie ladnie zageszcza naturalnie sos).
4) po ok godzinie ,moze troszke dluzej-mieso powinno byc miekkie a sos pyszny,aromatyczny od pieczarek,miesa,papryki i przypraw.wtedy zabielamy go kwasna smietana,sprawdzamy doprawienie sola i pieprzem. gotowe.
my uwielbiamy ten gulasz a la strogonow podawac z makaronem typu tagiatelle. serdecznie polecam.
Komentarze