Gruszka kąpana w aromatycznym winie i oblana czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie ma romantycznej kolacji bez takiego deseru.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki: 2 sztuki
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - woda: 1 szklanka
    - wino białe(najlepiej półwytrawne): 1 szklanka
    - brązowy cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    - świeże liście mięty: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszka kąpana w aromatycznym winie i oblana czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.
  • 2. Gruszkę obrać i włożyć do gotującej się wody tak by cała była zanurzona, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszka zmięknie ale nie za długo aby się nie rozpadła.
  • 3. Ugotowaną gruszkę wyciągnąć z wody i odsączyć.
  • 4. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszkę.
    Udekorować listkami mięty i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować