Makaron muszle faszerowane pieczarkami

4.5 (166 ocen)

  • Dla 2 osób

Muszle faszerowane pieczarkami, jedna z moich ulubionych makaronowych aranzacji :)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • makaron muszle ok 12 sztuk ugotowanych al dente
    1 cebula pokrojona drobno
    3-4 duże pieczarki, pokrojone
    1 oliwa z oliwek
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki startego parmezanu (można zastąpić ewentualnie żółtym serem, np. gouda)
    1/2 szklanki sera ricotta
    sól, pieprz do smaku
    + więcej parmezanu do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem Ser

Makaron muszle faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić z ognia, przestudzić.
  • 2. Ugotowany makaron wypełniać grzybowym farszem i układać w żaroodpornym naczyniu.
  • 3. W garnku podgrzać mleko, dodać parmezan i ricottę. Gotować przez 3-4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Sos serowy wlać powoli na dno naczynia z faszerowanymi muszelkami makaronowymi. Całość posypać jeszcze dowolna ilością parmezanu (według upodobań)
    Piec w temp. 220 st C przez ok 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować