Imbirowo-miodowy kurczak w pomarańczach

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Bardzo lubię połączenie smaku mięsa i ostrych przypraw z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny kurczak w imbirowo-miodowej marynacie z dodatkiem pomarańczy. Polecam!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 100g piersi z kurczaka
    50g białego ryżu
    1 łyżka świeżo startego imbiru
    1 łyżka naturalnego miodu
    1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    szczypta soli
    1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy
    1 łyżeczka krojonej suszonej skórki pomarańczowej
    1 pomarańcza
    1 łyżka płatków migdałowych

Imbirowo-miodowy kurczak w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem pomarańczowym, oliwą z oliwek, szczyptą soli, suszoną skórką pomarańczową i imbirem.
  • 2. Oczyszczone filety z kurczaka wymieszaj w marynacie. Włóż do lodówki na min 30 min, najlepiej całą noc.
  • 3. Gdy kurczak jest gotowy, usmaż go na grillowej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Do grillowania dodaj kawałki świeżej pomarańczy.
  • 4. Podawaj z białym ryżem, posyp migdałami i świeżo stratą skórką pomarańczową.

Komentarze

Podobne przepisy