Drożdżówki przeplatane z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mleka i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże, zamiesić ciasto.
Przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość.
Potem wyjąć na blat, odpowietrzyć i podzielić na 12 części.
Każdą kulkę rozwałkować nadając jej owalny kształt, naciąć brzegi jak na zdjęciu.
2.Ser przecisnąć przez praskę, połączyć z cukrem i jajkiem (jeżeli byłby zbyt rzadki można dodać łyżeczkę budyniu lub mąki ziemniaczanej).
Na środek ciasta położyć po łyżce masy serowej, nacięte brzegi przepleść, posypać jagodami.
Ułożyć drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, odstawić aby podrosły. Piec w temperaturze 180*C aż do zrumienienia.
Komentarze