Drożdżówki przeplatane z serem i jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki w kształcie łódeczek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    około 1 szkl. mleka
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    50 g masła miękkiego
    2 łyżki oleju
    Farsz:
    250 g twarogu półtłustego
    2-3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1 małe jajko
    1/2 szklanki borówek (mogą być mrożone)
    1 małe jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżówki przeplatane z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem i borówkami 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mleka i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże, zamiesić ciasto.
    Przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość.
    Potem wyjąć na blat, odpowietrzyć i podzielić na 12 części.
    Każdą kulkę rozwałkować nadając jej owalny kształt, naciąć brzegi jak na zdjęciu.
  • Drożdżówki z serem i jagodami 2. Ser przecisnąć przez praskę, połączyć z cukrem i jajkiem (jeżeli byłby zbyt rzadki można dodać łyżeczkę budyniu lub mąki ziemniaczanej).
    Na środek ciasta położyć po łyżce masy serowej, nacięte brzegi przepleść, posypać jagodami.
    Ułożyć drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, odstawić aby podrosły. Piec w temperaturze 180*C aż do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować