PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874drożdżówki z serem i jagodamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/62/s_11.jpeg27363648http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowki-z-serem-i-jagodami-2
Rozczyn na ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
50 ml ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto właściwe:
450-470 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
4 żółtka
100 g roztopionego i chłodzonego masła
70 g cukru
Ser:
ok 450 – 500 g twarogu
2 – 3 żółtka
2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dać więcej lub mniej)
Łyżeczka soku z cytryny
jagody, mogą być mrożone
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
drożdżówki z serem i jagodami
1.
Sposób wykonania:
Rozczyn na ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem, gdy się rozpłyną dodać ciepłe mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Ciasto właściwe:
Białka oddzielić od żółtek (4 szt.). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierać około 5 minut. Do miski wsypać mąkę, masło ostudzone, ciepłe mleko, ubite jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić rękoma lub w maszynie miksującej do ciasta. Wyrabiać około 5 minut. Gotowe ciasto podsypać delikatnie mąką i odstawić do miski na około 1 godzinę. Przykryć ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Ser:
Ser połączyć z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Zblendować na gładką masę.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na około 1cm -1 ,5 cm grubości. Wykrawać dużą szklanką koła. W środku kółek zrobić wgłębienie np. literatką (dnem). Docisnąć mocno kilka razy. Koła układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wgłębienie nakładać ser i jagody. Można dodać sam ser, nutellę lub ser z brzoskwiniami. Dowolnie można tu tworzyć drożdżówki. Można posmarować białkiem.
Gotowe drożdżówki piec około 20 – 25 minut temp na wstępie 180 stopni, po 5 minutach można zmniejszyć do 160-175. Obserwować, aby się nie przyrumieniły za mocno.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze