Deser cytrynowo jabłkowy

5 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki w wykonaniu. Połączenie kwasowości jabłek ze słodką śmietaną i bezikami.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    150 g herbatników
    70 g masła
    Masa z galaretką
    0,5 kg jabłek
    20g masła
    50g cukru
    2 galaretki cytrynowe
    Masa śmietanowa:
    0,5l śmietany 36%
    250g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Beziki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser cytrynowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki blendujemy i dodajemy roztopione przestudzone masło. Mieszamy i wykładamy po 2-3 łyżki do pucharków (ok 6/8 pucharków zależy od wielkości) , dociskamy do dna. Chłodzimy ok 30 min w lodówce.
    Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Masło roztapiamy dodajemy jabłka i cukier. Smażymy ok 5 min, aż jabłka częściowo się rozpadną. Dodajemy szklankę wody zagotowujemy i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia ok 20 min. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
    Śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pucharki. Na wierz układamy beziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować