Deser creme brulee

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 55 min

Znany na całym świecie francuski deser creme brulee. Bardzo prosty i wykwintny jednocześnie

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki:

    •400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

    •100ml mleka

    •1 laska wanilii

    •4 żółtka

    •50g cukru


    Dodatkowo:

    •cukier do skarmelizowania (ok. 7 kopiatych łyżeczek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Deser creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1.Piekarnik rozgrzać do 150°C.

    2.6- 7 foremek do Crème brûlée (w zastępstwie ramekiny) włożyć do żaroodpornego naczynia.

    3.Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką.

    4.Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił)

    5.Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.

    6.Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy wysokości kremu. .

    7.Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie.,

    •Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.

    •Każdą porcję posypać 1 kopiatą łyżeczką brązowego cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika (najlepsza opcja) lub włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.

    •Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować