Czekoladowy keks

3.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste ciasto na świąteczny stół, ale też na co dzień do filiżanki kawy, czy herbaty.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    3 łyżki oleju
    kilka kropel aromatu rumowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki żurawiny i rodzynek
    2 łyżki mieszanki keksowej
    ponadto: 100 g czekolady mlecznej
    80 g mieszanki keksowej
Wystaw ocenę:

3.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Keks

Czekoladowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao i na przemian z olejem i aromatem dodaj do masy. Żurawinę, rodzynki i mieszankę keksową zaparz wrzątkiem, osącz i obtocz w 2 łyżkach mąki. Dodaj do wymieszanych składników. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelej do podłużnej foremki (o wym. 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Wystudź. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta. Udekoruj pozostałą mieszanką keksową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Kakao Jajka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować