Keks bananowo- czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Podzielę się świetnym przepisem na cisto z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Ten keks jest bardzo czekoladowy, delikatnie słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem bananów. Polecam :)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 2 bardzo dojrzałe banany (u mnie 220g po obraniu)
    – 2 jajka
    – słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu)
    – 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
    – 160g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 20g kakao
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – szczypta soli
    – garść dowolnych orzechów do dekoracji ( u mnie nerkowce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks bananowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgnieść widelcem, dodać jajka i słodzidło- wymieszać dokładnie. Następnie dodać olej i sól i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do płynnej masy i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, posypać siekanymi orzechami. Ja piekę w keksówce silikonowej, nie wyścielam papierem,m ani nie smaruję masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować