Sernik z budyniem czekoladowym i kruszonką kakaową

3.63 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik na różne okazje, z budyniem czekoladowym i nutą pomarańczy. Zwieńczony kakaową kruszonką i oprószony cukrem pudrem. Polecam :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto na spód i kruszonkę: 3 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany 18 proc
    masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    250 g mascarpone
    3/4 kostki masła
    2 cukry waniliowe ze skórką pomarańczową
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    warstwa budyniowa: 2 budynie czekoladowe z cukrem (po 80 g)
    3 szklanki mleka
    ponadto: cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

3.63 (19 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z budyniem czekoladowym i kruszonką kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i podziel je w proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część połącz z kakao. Oba ciasta schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzoną, większą częścią ciasta wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.25/30 cm). Piecz ok.12 minut minut w 180 st.
  • 2. Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
  • 3. Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawaj łyżkami ser, ser mascarpone, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 40 minut w 160 st.
  • 4. Wierzch podpieczonego ciasta posyp pozostałym schłodzonym, kakaowym ciastem (rozdrabniając je w dłoniach ). Sernik z kruszonką piecz jeszcze 30 -35 minut. Sernik studź przy otwartych drzwiczkach. Gotowy sernik oprósz cukrem pudrem i wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować