Cygański bigos

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie nie jednego smakosza.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty,
    70 dag wędzonej kiełbasy,
    50 dag pieczarek,
    50 dag cebuli,
    4 korniszony,
    1 duża pietruszka,
    5 wędzonych śliwek ( lub suszonych),
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag),
    sól,
    pieprz,
    słodka czerwona papryka w proszku,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    majeranek,
    magii,
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Cygański bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości.
  • 2. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę.
    Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę.
  • 3. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  • 4. Całość dusimy około 90 minut.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować