Bigos cygański

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsiki:
    500 g mielonego mięsa
    2 cebule
    sól, pieprz
    2 żółtka
    olej do smażenia


    Bigos:
    500 g pieczarek
    500 g cebuli
    4 papryki lub 1 litrowy słoik papryki konserwowej
    1 litrowy słoik ogórków konserwowych
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    400 ml przecieru pomidorowego
    400 ml łagodnego keczupu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ręce maczać w zimnej wodzie i formować małe klopsiki - 2 cm. Nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki smażyć jak zrazy.
  • bigos cygański 2. Bigos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić na ogniu do momentu, aż zmiękną. W momencie kiedy pieczarki są już gotowe dodać ogórki pokrojone w talarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą według uznania, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać przecier, keczup i klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować tak około 10-15 minut, podawać ciepłe.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Papryka Konserwowe ogórki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować