Bigos cygański

4.44 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Choć nazwa nie ma nic wspólnego z bigosem to jego smak powala całą rodzinę i znajomych !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 70 dkg mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki
    80 dkg pieczarek
    1 jajo
    3 duże cebule
    1 duża papryka czerwona
    1 duża papryka zielona
    1 duża papryka żółta
    3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    3 łyżki ketchupu
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    5-6 ogórków konserwowych
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia


Wystaw ocenę:

4.44 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy surowej jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 1,5 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy na dużą kostkę ,solimy, podsmażamy 4-5 minut na patelni.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto .
  • 4. Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy na patelni, aby delikatnie zmiękła.
  • bigos cygański 1i 5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  • 6. Dodajemy koncentrat, ketchup, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz mielona paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut
  • 7. Ogórki konserwowe kroimy w grubsze talarki lub półksiężyce. Dodajemy do bigosu. Dusimy kolejne 15 minut na niewielkim ogniu.

Porady

Jeśli ktoś lub bardziej ostry smak można dodać więcej mielonej papryki lub dodać papryczkę chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować