Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodajemy surowej jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 1,5 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
2.Pieczarki myjemy, kroimy na dużą kostkę ,solimy, podsmażamy 4-5 minut na patelni.
3.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto .
4.Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy na patelni, aby delikatnie zmiękła.
5.Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
6.Dodajemy koncentrat, ketchup, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz mielona paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut
7.Ogórki konserwowe kroimy w grubsze talarki lub półksiężyce. Dodajemy do bigosu. Dusimy kolejne 15 minut na niewielkim ogniu.
Porady
Jeśli ktoś lub bardziej ostry smak można dodać więcej mielonej papryki lub dodać papryczkę chilli.
Komentarze