• Dla 2 osób

Czyli jajka w koszulkach po turecku :) Çılbır pochodzi z miejscowości Van. Płynne żółtko świetnie łączy się z czosnkowym jogurtem. Potrawa lekka, dobra na upały.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 6 jajek
    2 szklanki jogurtu naturalnego
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, pul biber
    2 łyżki koncentrat pomidorowy
    masło
    2 łyżki octu
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Çilbir - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku lub na głębokiej patelni gotujemy litr wody z dwiema łyżkami octu i solą
  • 2. Kiedy zacznie wrzeć wbijamy jajka bezpośrednio do wrzątku. Gotujemy tak długo aż zetnie się całe białko. Żółtko powinno zostać płynne.
  • 3. Do jogurtu dodajemy starty czosnek, a na patelni roztapiamy masło i dodajemy koncentrat pomidorowy
  • 4. Jajka przekładany na talerzyk, polewamy jogurtem, sosem z koncentratu i sypiemy pul biber.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować