Cilbir - jajka po turecku

2 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Propozycja na pyszne, wysokobiałkowe, zdrowe i syte śniadanie. Cilbir czyli jajka po turecku to jajka w koszulce, podane na odpowiednio przyprawionym, wyrazistym w smaku jogurcie greckim z dodatkiem stopionego masła z aromatycznymi przyprawami.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Jogurt:
    200 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    świeżo mielona sól morska (do smaku)
    Masło:
    20 g masła 82%
    szczypta chili
    szczypta kurkumy
    szczypta kuminu rzymskiego
    szczypta wędzonej słodkiej papryki
    szczypta mielonej kolendry
    Dodatkowo:
    2 jajka
    1 łyżka octu
    chleb (do podania)
    sól (do smaku)
    1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajko w koszulce

Cilbir - jajka po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą. Jajko wpić do filiżanki. W rondelku zagotować wodę. Dodać łyżkę octu. Gotującą się wodę zamieszać łyżką i w sam środek "wiru" wlać delikatnie jajko. Dotować na wolnym ogniu przez około 2,5 minuty, tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. W ten sam sposób ugotować drugie jajko. Masło rozpuścić na patelni, chwilę podsmażyć, do zarumienienia. Dodać przyprawy. Do ogrzanej miski przełożyć jogurt, wyłożyć jajka w koszulce, polać masłem, posypać natką pietruszki i doprawić świeżo zmieloną solą. Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jogurt grecki Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować