Menemen po polsku z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjny turecki menemen to jajka sadzone w warzywnej pierzynce z papryki, bakłażana i pomidorów. Jest to bardzo popularne na Bliskim Wschodzie danie śniadaniowe. W okresie jesiennym polecam polska wariację z leśnymi grzybami. Jest fantastyczna!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
    średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    ostra papryczka chili
    około 300g leśnych grzybów
    2 średnie pomidory
    2 jajka
    oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól
    ½ pęczka i pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Menemen po polsku z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule siekamy w piórka, czosnek i papryczkę w cieniutkie plasterki. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i jeśli są duże kroimy. Natkę drobno siekamy.
    Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę.
    Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i kilka minut przesmażamy razem, a następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą. Redukujemy aż większość płynu z grzybów i pomidorów odparuje. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. W warzywnej masie przygotowujemy 2 wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka solimy i pieprzymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować