Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie ciasta:
Jajka ubić i nadal ubijając stopniowo dodawać cukier.
Ubijać ok. 5 minut.
Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia.Wyłączyć mikser i dodać ocet, wymieszać.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 16 minut.
Wystudzić. Gdy zdarzy się taka sytuacja, że po odwróceniu blaszki biszkopt nie chce odstać od formy, pozostawić formę w takiej odwróconej pozycji a na blaszkę położyć mokrą ściereczkę.
Pozostawić na kilka minut.
Potem odkroić boki i wyjąć ciasto.
Masa
1 krem Karpatka, 250 gram ,oryginalny ugotować w 0,5 litra mleka.
Po wystudzeniu zmiksować z 200 gram masła.
Mnie tym razem się nie chciało czekać, więc do gorącego kremu wrzuciłam pokrojone masło, mieszałam do rozpuszczenia.
Masa wyglądała jakby się warzyła, ale po zmiksowaniu blenderem było już dobrze.
Masę wyłożyć na odwrócony biszkopt/spód dać do góry/
Odstawić.
Truskawki 28 sztuk umyć, oberwać szypułki, osączyć bardzo dokładnie i ułożyć stojąco całe na masie karpatkowej.
Stopniowo po łyżce nakładać galaretkę, aby truskawki się ładnie trzymały a potem resztę.
Ja zrobiłam dookoła ciasta obwódkę z folii aluminiowej
Aby galaretka nie spływała.
Gdy upieczemy biszkopt w tortownicy nie będzie takiej potrzeby.
W taki sam sposób można upiec ciasto z innymi owocami, np. jeżynami, malinami lub malinami i winogronami zielonymi, wtedy zalać jasną galaretką żótą lub zieloną.
Porady
Zamiast kremu Karpatka można ugotować budyń na gęsto i utrzeć go z masłem.
Komentarze