To jedno z moich ulubionych, letnich ciast: puszyste, lekkie, wyrośnięte z orzeźwiającymi owocami.
Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe: maliny, borówki, jabłka, śliwy, porzeczki i oczywiście truskawki!!!!
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24x 36 cm
Składniki:
• 5 jajek,
• 1 i ¼ szklanki cukru,
• 2,5 szklanki mąki tortowej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 4/5 szklanki oleju,
• Olejek cytrynowy,
Dodatkowo:
• Truskawki na wierzch (Ilość według uznania),
• Cukier puder do posypania
Szybkie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
2.Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Całość miksujemy dodając olejek cytrynowy na zapach.
3.Gotowe, jednolite ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Komentarze