Szybkie ciasto z truskawkami

4.47 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jedno z moich ulubionych, letnich ciast: puszyste, lekkie, wyrośnięte z orzeźwiającymi owocami.
Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe: maliny, borówki, jabłka, śliwy, porzeczki i oczywiście truskawki!!!!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Składniki:
    • 5 jajek,
    • 1 i ¼ szklanki cukru,
    • 2,5 szklanki mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 4/5 szklanki oleju,
    • Olejek cytrynowy,
    Dodatkowo:
    • Truskawki na wierzch (Ilość według uznania),
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Szybkie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łącznie jajek i cukru 1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki.
    Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
  • łączenie składników ciasta 2. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Całość miksujemy dodając olejek cytrynowy na zapach.
  • przed pieczeniem 3. Gotowe, jednolite ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce.
    Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować