Ciasto Toffi Z Budyniem

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla mnie ciasto idealne na święta, jest kajmak, blaty miodowe, masa budyniowa i orzechy włoskie które od zawsze kojarzą mi się ze świętami. Nie jest trudne do wykonania, bo pracę można rozłożyć sobie na dwa dni, a nawet i trzy ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    ciasto:
    350 g mąki
    1/3 szkl cukru pudru
    120 g miodu
    90 g masła
    2 jajka kl L
    2 łyżki cukru Waniliowego
    3/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe po 40 g
    6 łyżek cukru
    120 g masła w temp. pokojowej
    dodatkowo:
    1/2 puszki masy kajmakowej
    około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Ciasto toffi z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Mąkę mieszamy z sodą.
    2. Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie studzimy, wbijamy jajka i miksujemy.
    Następnie dodajemy mąkę z sodą, miksujemy/mieszamy do powstania ciasta.
    Gotowe ciasto chowamy do woreczka i do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na wielkość blaszki.
    Każdy blat pieczemy osobno w 180 stop przez około 20-25 minut, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
    Uwaga ! Blaty możemy upiec wcześniej i będą czekały na złożenie.

    Masa budyniowa

    4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, ale nie całkowicie pod folią aby nie było kożucha.
    5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.

    Złożenie ciasta

    - 1 blat ciasta na dno blaszki
    - masa budyniowa
    - 2 blat ciasta
    - na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami

    Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Toffi.

To może cię zainteresować