Chałwowy biały blok

5 (188 ocen)

Przepis na biały blok postanowiłam urozmaicić dodatkiem chałwy i nawet nie spodziewałam się tak pysznego efektu. Blok jest słodziutki, chałwa wyraźnie wyczuwalna, a dodatek bakalii i herbatników jeszcze podnosi jego walory. Jak do tej pory najlepszy blok jaki jadłam.

Składniki:

  • -250 g odtłuszczonego mleka w proszku
    -250 g masła osełkowego
    -1 szklanka cukru pudru
    -100 g. chałwy
    -100 g. herbatników
    -100 g. rodzynek
    -100 g. mieszanki owoców kandyzowanych (ananas i papaja)
    -1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Herbaty

Chałwowy biały blok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy.
  • 2. Do miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy połamane herbatniki i pokruszoną chałwę, wsypujemy rodzynki i owoce kandyzowane. Dokładnie mieszamy. Wlewamy lekko ostudzone masło i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 3. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej blok, formując ręką, aby był równomiernie rozprowadzony. Wstawiamy na minium 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Chałwa Herbatniki Mleko Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować