Blok biały

4.47 (158 ocen)

smak mojego dzieciństwa; mama go robiła na przemian z kakaowym

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (pełnego) w proszku
    125 gram masła
    2/3 szklanki cukru
    100 ml wody
    220 gram herbatników kakaowych petit-beuerre
    1 garść orzechów ziemnych

Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło, wodę i cukier. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku i energicznie razem wymieszać (najlepiej zrobić to mikserem). Na samym końcu dodać herbatniki i orzechy. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta i herbatniki z orzeszkami wmieszać w masę za pomocą łyżki. Następnie masę przełożyć najlepiej do keksówki silikonowej. Jeżeli nie mamy silikonowej to metalową wyłożyć folią spożywczą i dopiero wtedy nałożyć masę. Blok przełożyć na całą noc do lodówki. Po tym czasie ostrożnie wyjąć z foremki i kroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować