Brownies

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Brownies bez mąki z dużą ilością czekolady. Moje rozpływają się w ustach , każdy kęs to uczta dla podniebienia. Polecam

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - orzechy laskowe całe: 400 gramów
    - kakao: 1.25 szklanki
    - soli: 1 łyżeczka
    - cukru: 3 szklanki
    - masło: 454 gramy
    - czekolada gorzka - kostki (o zawartości min. 70% kakao): 340 gramów
    - jaj: 6 sztuk
    - kawa rozpuszczlna: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brownies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brownies 1. Rozmiar formy do pieczenia: 23 cm x 33 cm

    Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku (ok 15min), pilnując - orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy delikatnie przełożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać w ten sposób pozbędziemy się skorupki.
  • Brownies 2. W food procesorze zmielić orzechy włoskie, sól, kakao i 1/2 szklanki cukru. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie pienić się i pachnieć- zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać energicznie do momentu rozpuszczeni się czekolady. Przestudzić.
  • Brownies 3. W mikserze ubić jajka z 2 i 1/2 szklankami cukru i kawą (uprzednio rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody). Dodać maślano- czekoladowa masę, orzechowo-kakaową miksturę, miksując połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wsadzić do piekarnika i piec 50 min do momentu aż wierzch zacznie się ładnie błyszczeć i po sadzeniu patyczka zostaną na nim wilgotne okruszki. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wystudzić.
  • 4. Podawać na ciepło ( lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofali) z lodami lub bitą śmietaną. Pycha:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować