BISZKOPTOWY MIĘTUSEK

4.49 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe, z nutą mięty.Ciasto z masą budyniową i pianką jogurtową. Ciasto delikatne i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: 2x
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżki octu
    -2 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    masa budyniowo - miętowa:
    -100 g.landrynek miętowych
    -1/2 szklanki wody
    -3 szklanki mleka
    -2 budynie śmietankowe
    -4 łyżki cukru
    -250 g. masła

    pianka jogurtowa:
    -400 g.jogurtu greckiego
    -315 g.jogurtu brzoskwiniowego
    -2 galaretki brzoskwiniowe
    -0,5 l.wody
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowy miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWY MIĘTUSEK 1. Przykryć drugim biszkoptem.
  • BISZKOPTOWY MIĘTUSEK 2. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego tężenia.
    Jogurty zmiksować z galaretką.Piankę wyłożyć na biszkopt i ozdobić górę ciasta w/g własnej fantazji.Ja zostawiłam troszkę galaretki i polałam ''za nitka''. Całość schłodzić, kroić na drugi dzień.
  • BISZKOPTOWY MIĘTUSEK 3. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Pieczemy drugi taki sam biszkopt. Albo można upiec podwójny biszkopt i przekroić. Tak zrobiłam w poprzednim wykonaniu.
  • BISZKOPTOWY MIĘTUSEK 4. Jeden biszkopt, ułożyć w blaszce, zabezpieczając wyżej boki.
  • BISZKOPTOWY MIĘTUSEK 5. masa- Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem.Ugotować budyń, wmieszać rozpuszczone landrynki. Schłodzić , od czasu do czasu mieszając,albo przykryć ściśle folią.Miękkie masło zmiksować z budyniem(po 1 łyżce). Rozsmarować na biszkopcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować