Biszkoptowy miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przykryć drugim biszkoptem.
2.pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego tężenia.
Jogurty zmiksować z galaretką.Piankę wyłożyć na biszkopt i ozdobić górę ciasta w/g własnej fantazji.Ja zostawiłam troszkę galaretki i polałam ''za nitka''. Całość schłodzić, kroić na drugi dzień.
3.biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Pieczemy drugi taki sam biszkopt. Albo można upiec podwójny biszkopt i przekroić. Tak zrobiłam w poprzednim wykonaniu.
4.Jeden biszkopt, ułożyć w blaszce, zabezpieczając wyżej boki.
5.masa- Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem.Ugotować budyń, wmieszać rozpuszczone landrynki. Schłodzić , od czasu do czasu mieszając,albo przykryć ściśle folią.Miękkie masło zmiksować z budyniem(po 1 łyżce). Rozsmarować na biszkopcie.
Komentarze