Orzeźwiający miętusek

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na upalne dni,jest lekkie,orzeźwia i zaspokaja podniebienie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyzki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa miętowa:
    3 czekolady miętowe
    500 ml śmietany kremówki 30%
    5 łyżek mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    na wierzch:
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Orzeźwiający miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Pod koniec ubijania,zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem.Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wym 26 na 36cm.Pieczemy w 180 stopniach ok.35-40 minut.
    2.Czekolady łamiemy na kawałki,rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dolewamy mleko.Przestudzamy.
    3.Galaretkę rozpuszczamy wg.przepisu na opakowaniu,odstawiamy do stężenia.Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody.Przestudzamy.
    4.Kremówkę ubijamy na sztywno,zmniejszamy obroty miksera,powoli dolewamy płynną czekoladę,oraz żelatynę.Masę wylewamy na biszkopt.Gdy galaretki stężeją polewamy nimi wierzch ciasta.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Aby czekolada się lepiej połączyła dolewam kilka łyżek mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować