Ciasto Miętusek

4.5 (192 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto dla fanów miętowych słodkości :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Miętusek :

    Ciasto :

    4 jajka
    - ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    2 duże łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na pianę :

    600 ml śmietanki kremówki 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki agrestowe

    Krem miętowy :

    (budyń na ½ litra mleka, 2,5 szklanki garnek, 1,5 szklanki budyń)
    4 szklanki mleka
    ½ szklanki wody
    300 g cukierków miętowych (landrynki)
    3 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe
    Kostka masła (200g)

    Dodatkowo :

    Duża paczka podwójnych herbatników
    Kakao do posypania/gorzka czekolada/gotowa posypka czekoladowa

    Z podanych składników upiec biszkopt. Ubić białka, dodać cukier ,nadal ubijając dodać żółtka. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec 30 minut w 180 stopniach. Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliło, do rozpuszczenia. Z mleka ,cukru i budyniu ugotować budyń. Do gorącego wlać syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt, na to ułożyć warstwę herbatników. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wystudzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder
    i nadal ubijać, potem zmiksować z tężejącą galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować
    startą czekoladą/kakao lub posypką czekoladową. Schłodzić.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Miętusek 1. Ciasto Miętusek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować