(budyń na ½ litra mleka, 2,5 szklanki garnek, 1,5 szklanki budyń)
4 szklanki mleka
½ szklanki wody
300 g cukierków miętowych (landrynki)
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
Kostka masła (200g)
Dodatkowo :
Duża paczka podwójnych herbatników
Kakao do posypania/gorzka czekolada/gotowa posypka czekoladowa
Z podanych składników upiec biszkopt. Ubić białka, dodać cukier ,nadal ubijając dodać żółtka. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec 30 minut w 180 stopniach. Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliło, do rozpuszczenia. Z mleka ,cukru i budyniu ugotować budyń. Do gorącego wlać syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt, na to ułożyć warstwę herbatników. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wystudzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder
i nadal ubijać, potem zmiksować z tężejącą galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować
startą czekoladą/kakao lub posypką czekoladową. Schłodzić.
Komentarze