Barszcz czerwony z uszkami

4.93 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Pyszne danie wigilijne - dobrze doprawiony barszcz czerwony na domowym zakwasie z rozpływającymi się w ustach uszkami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 litry wody
    400 ml domowego zakwasu buraczanego
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 duża cebula
    1/2 średniego pora
    2 ząbki czosnku
    4 suszone śliwki
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    5 ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżka majeranku
    sól (do smaku)
    sok z 1/2 cytryny (lub do smaku)

    Uszka
    Ciasto:
    300 g mąki pszennej (2 szklanki)
    150 ml wrzącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka stopionego masła
    1 żółtko
    Farsz:
    150 g suszonych grzybów (prawdziwki)
    1 duża cebula
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 łyżki oleju
    1 białko
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.93 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Uszka

Barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie uszek:
    Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia.
    Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robicie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła. Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
  • 2. Barszcz czerwony: Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.

Porady

Przepis na domowy zakwas na barszcz czerwony: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-barszcz-czerwony-4

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Grzyby Kapusta Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować