Barszcz czerwony z uszkami z mięsnym nadzieniem

4.47 (185 ocen)

  • 2 godz.

Idealny w chłodne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    -40 dag mąki
    -gorąca woda
    -jedno żółtko
    -1 łyżka oleju
    -1 łyżeczka soli
    Na barszcz:
    -1kg buraków
    -2 udka kurczaka
    -1 cebula
    -dwa ząbki czosnku
    -ziele angielskie
    -liść laurowy
    -1 pietruszka
    -pieprz ziarnisty
    -dwie łyżki octu
    -majeranek
    -przyprawa kucharek
    Na farsz:
    -Udka z wywaru
    -Mięso mielone ok. 30 dag
    -1 duża cebula
    -sól
    -pieprz
    -czosnek granulowany



Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Uszka

Barszcz czerwony z uszkami z mięsnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Na udkach gotujemy rosół. Osobno gotujemy buraki z resztą warzyw i przypraw. Po wyjęciu mięsa z rosołu wlewamy przecedzony wywar buraczany. Gotujemy przyprawiając do smaku, na końcu wlewamy ocet. Mięso studzimy, łączymy z mięsem mielonym uprzednio przesmażonym z cebulą. Wszystko mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ciasto cienko wałkujemy i robimy uszka. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

Do robienia uszek używam specjalnej formy. Można dolać trochę koncentratu z buraków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Mięso Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować