Barszcz czerwony z uszkami

  • wyświetlono: 1537 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami.

martyna

Składniki

Barszcz:
(Na 5 l. garnek)
4 średniej wielkości buraki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 główka czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1l. zakwasu buraczanego ( najlepiej domowego)
4 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz
Uszka :
( Na ok 100 sztuk małych uszek wycinanych literatką)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
1/2 kg. pieczarek
sól , pieprz
masło do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz czerwony z uszkami

  • 1. Buraki marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć wraz z natką pietruszki.
    Cebulę oraz przekrojoną na pół wzdłuż główkę czosnku opalić nad ogniem.
    Do garnka włożyć warzywa , dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą.
    Zagotować barszcz , dodać przyprawy oraz zakwas buraczany.
    Zmniejszyć ogień do minimum , gotować barszcz ok 1h.( Ma tylko pyrkać)
  • ciasto na uszka2. Uszka:
    Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić na środku wgłębienie , wbić żółtko , wlać wodę oraz dodać śmietanę i sól.
    Wyrobić gładkie ciasto , odstawić pod przykryciem by odpoczęło.
  • farsz3. W tym czasie kapustę kiszoną ugotować do miękkości.
    Pieczarki obrać , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać masło , przełożyć pieczarki.
    Gdy zmniejszą swą objętość dodać odcedzoną kapustę kiszoną.
    Smażyć farsz ok 5 min. co jakiś czas mieszając.
  • uszka4. Stolnice wysypać odrobiną mąki , z ciasta odrywać kawałki , wałkować cienkie placki.
    Z placków wykrawać kółka literatką ( można także użyć kieliszka bądź szklanki)
    Na każde kółko ułożyć farsz , zlepiać uszka tak jak pieroga.
    Następnie końce zlepić ze sobą.
  • uszka5. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju.
    Gotować uszka 3 min. po wypłynięciu na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
  • 6. Ugotowane uszka rozdzielić na porcję , zalać gorącym barszczem.

Porady

Pieczarki możemy zastąpić grzybami leśnymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaWielkanocświętaboże narodzeniebarszcz z uszkamibarszcz czerwony z uszkamibarszcz świątecznyUszka Wigilijne z barszczem

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Barszcz czerwony (kiszony) z uszkami

Smaczny barszczyk trochę musi posiedzieć...

image-04gs5x4

Dodane przez: maaatthew

BARSZCZ Z USZKAMI

Jest to moje ulubione danie wigilijne....

Wigilijny barszcz z uszkami

Dodane przez: rzelkazag

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilia nie może się odbyć bez...

Wigilijny barszcz z uszkami

Dodane przez: Gregorhspeed

Wigilijny barszcz z uszkami

Polecamy, nie tylko od święta.

barszcz wigilijny z uszkami

Dodane przez: Madija

Barszcz wigilijny z uszkami

Tradycyjne danie wigilijne

Barszcz z uszkami

Dodane przez: peggi

Barszcz z uszkami

Jedna z moich ulubionych zup. Smaczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE