Babka wielkanocna

4.5 (200 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

ciekawa babka z ciasta ucieranego, odrobina kakao daje ciekawe wzory

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 25 dekagramów
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 2 szklanki
    - jajka: 5 sztuk
    - kakao: 2 łyżki
    - ocet: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - olejek waniliowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę, dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj. Odłóż 5 łyżek ciasta, dodaj do niego kakao, dokładnie wymieszaj. Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłóż białe ciasto, potem kakaowe na przemian z białym. Piecz godzinę w temp. 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować