Babka wielkanocna

4.51 (152 ocen)

  • 30 min

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne, zawsze się udaje, przepis jest prosty i szybki.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju kujawskiego
    pół szkanki mleka
    3 jajka
    łyżeczka kakao
    płaska łyżka cukru waniliowego
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę przez sito. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierać dalej i dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Do 1/3 ciasta dodać kakao. Jasne ciasto wlać do formy, zalać ciemnym. Piec 50-60 minut w 170 stopniach.

Porady

Babkę można udekorować lukrem i kolorową posypką z Dr Oetkera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować