Aromatyczne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Umyte, osuszone mięso natrzeć marynatą: w moździerzu należy utłuc ziarenka ziela angielskiego, dołożyć wyciśnięty lub posiekany czosnek, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winnego 6% i pół łyżeczki octu ryżowego 3%, świeżo zmielony pieprz czarny i sól oraz majeranek, wymieszać.
Zamarynowane w ten sposób polędwiczki zawinąć w folię spoż. i wstawić do lodówki na całą noc,
2.Mięso pokroić w plastry o grubości 2cm, rozbić delikatnie dłonią.
3.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami masła. Przesmażyć posiekaną drobniutko cebulę. Położyć plastry polędwicy, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
4.Polędwicę zdjąć z patelni, a cebulę zalać wodą i dusić 10 minut, potem mieszając wlewać powoli śmietanę, dusić kolejne dziesięć minut na małym ogniu. Mięso włożyć z powrotem, doprawić czosnkiem gran., resztą przypraw, ewentualnie zagęścić łyżką mąki rozmąconą z zimna wodą. Na koniec dodac świeżą natkę pietruszki.
Komentarze