Aromatyczne polędwiczki

0 (0 ocen)

wspaniałe - więcej mówić nie trzeba

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    oliwa z oliwek
    ocet ryżowy
    ocet winny biały
    ziele angielskie
    majeranek
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól morska
    2 łyżki śmietany 30%
    dobrej jakości masło
    świeża natka pietruszki
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Aromatyczne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata-poledwiczki 1. Umyte, osuszone mięso natrzeć marynatą: w moździerzu należy utłuc ziarenka ziela angielskiego, dołożyć wyciśnięty lub posiekany czosnek, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winnego 6% i pół łyżeczki octu ryżowego 3%, świeżo zmielony pieprz czarny i sól oraz majeranek, wymieszać.
    Zamarynowane w ten sposób polędwiczki zawinąć w folię spoż. i wstawić do lodówki na całą noc,
  • polędwiczki wyjęte z lodówki 2. Mięso pokroić w plastry o grubości 2cm, rozbić delikatnie dłonią.
  • poledwica na patelni 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami masła. Przesmażyć posiekaną drobniutko cebulę. Położyć plastry polędwicy, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
  • gotowe! 4. Polędwicę zdjąć z patelni, a cebulę zalać wodą i dusić 10 minut, potem mieszając wlewać powoli śmietanę, dusić kolejne dziesięć minut na małym ogniu. Mięso włożyć z powrotem, doprawić czosnkiem gran., resztą przypraw, ewentualnie zagęścić łyżką mąki rozmąconą z zimna wodą. Na koniec dodac świeżą natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować