REKLAMA
Zakwas na żurek to przepis na, który dostałam od mamy. Dziadek nauczył robić zakwas na żurek moją mamę. Dodam, że dziadek był wyśmienitym piekarzem. Zakwas na żurek wykonacie z prostych składników.
Pyszna i sycąca zupa z wiejską kiełbasą , jajkiem i ziemniakami podana w chrupiącym chlebie - polecam nie tylko na Święta !
Żurek to tradycyjna zupa kuchni polskiej podawane w Święta Wielkanocne. Zagęszczana domowym zakwasem nadaje kwaskowate to smaku. Idealnie smakuje z dodatkiem białej kiełbasy oraz jajkiem. Jako dodatek mogą również ziemniaki.
Bez żurku nie ma świąt wielkanocnych. A żurku nie ma bez zakwasu. Najlepiej domowej roboty, takiego z sercem. Ja już kolejny rok robię swój żurek, na nim ta zupa smakuje zupełnie inaczej. Jak z najlepszej restauracji. Robi się praktycznie sam. Wystarczy dać mu kilka dni i gotowe.
Ostatnio skomentowane
Domowa woda smakowa arbuzowo - cytrynowa