Żurek z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namocz w 0,5l zimnej wody przez 20 minut.
Kość wieprzową zalej 1,5l zimnej wody, dodaj grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj około 20 minut, następnie przecedź wywar, wyjmij grzyby i pokrój w paski.
2.Marchewkę pokrój w plasterki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę, ziemniaki i pokrojone grzyby dodaj do wywaru i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.
3.Kiełbasę podsmaż z cebulą na łyżce oleju na złoty kolor, dodaj do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
Dodaj żurek i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Komentarze