Żurek z grzybami

5 (198 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny żurek urozmaicony suszonymi grzybami, które nadają mu niepowtarzalny smak.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - suszone grzyby: 20 gramów
    - marchewka: 1 sztuka
    - ziemiaki: 400 gramów
    - żurek na zakwasie: 1.5 szklanki
    - kość wierzowa: 1 sztuka
    - ziele angielskie,liście laurowe: 2 sztuki
    - kiełbasa wiejska/plasterki: 200 gramów
    - cebula, posiekana: 2 sztuki
    - śmietana: 0.33 szklanki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zalewajka

Żurek z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namocz w 0,5l zimnej wody przez 20 minut.
    Kość wieprzową zalej 1,5l zimnej wody, dodaj grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj około 20 minut, następnie przecedź wywar, wyjmij grzyby i pokrój w paski.
  • 2. Marchewkę pokrój w plasterki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
    Marchewkę, ziemniaki i pokrojone grzyby dodaj do wywaru i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.
  • 3. Kiełbasę podsmaż z cebulą na łyżce oleju na złoty kolor, dodaj do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
    Dodaj żurek i gotuj jeszcze przez 10 minut.
    Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować